Ole Schrøder

Informasjonen om registrerte krigsseilere er ikke nødvendigvis fullstendig. Eksempelvis vil mønstringer og utmerkelser for enkelte sjøfolk bli registrert senere, ettersom nye kilder blir gjennomgått.

Født

24. mai 1919

Død

23. juni 2007

Kjønn

Mann

Nasjonalitet

Norge flaggNorge

Fødested

Oslo

Bosted

Masserud Alle, Oslo

Relasjon til fylke

Oslo

Annet

  • Deltok i 2. verdenskrig
  • Londonregisteret:

    Registernummer under krigen: London 86510, NY 90154.

    9. januar 1945. Begynte å jobbe i Nortraships Tankavdeling som kontorassistent i England.
    Sluttet i Nortraship 13. juli 1945.

    Giftet seg i mai 1945 med Ruth Farstad.

    Sjømann, krigsseiler og skipsreder Ole Schrøder

    Ole Schrøder døde Sankthansaften 2007, 88 år gammel. Ole Schrøders første jobb, etter Oxford og skipsmeglerutdannelse i New York, var som yngstemann hos A.O. Andersen & Co og året var 1937. Da krigen kom befant han seg i New York og han ble straks engasjert i Nortraship. Der ble han sjef for New Yorks linjeavdeling og han var det fram til han sluttet i mars 1941. ref. Handelsflåten krig, Storrederiet Nortraship, side 157.

    Ole Schrøder mønstret på M/S «John Bakke» som messegutt i New York den 29. august 1944 og mønstret av i New York den 13. november. Samme dag mønstret han på T/T «Nordahl Grieg» som matros. Så etter en krossing av Atlanterhavet mønstret han av i Swansea den 5. desember 1944. Han begynte å jobbe for Nortraship igjen, denne gangen i London og det ble i Tankavdelingen som kontorassistent. I London treffer han igjen Ruth Farstad, piken som han hadde svermet for hjemme i Norge før krigen. De giftet seg i Sjømannskirken i London i mai 1945.

    Ole Schrøder sluttet i Nortraship 13. juli 1945.

    Ole Schrøder er nok mest kjent som skipsreder og ikke krigsseiler, men ovennevnte mønstringer viser at han var krigsseiler. Hans shipping karriere tok for alvor fart tidlig på 1950 tallet. Det var i A/S A.O.Andersen & Co med ‘parcel-tankere’ som ble rederiets satsingsområde i mange år. Det var det som var ideen, tankskip som kunne ta mange forskjellige laster på en gang, senere betegnet som kjemikaliskip. De siste årene ble det også noen mindre gasstankere – LPG. Ole Schrøder hadde samseiling med Athel Line, London, Iver Bugge, Schrøder & Farstad med flere i Anco Tanker Service. Da dette samarbeidet tok slutt ble det OSCO Shipping.

    Skipene het eks. M/T «Anco Stream», «Anco Sea» osv. Skipene i samseilingen som ikke var parcel-tankere het eks. M/S «Saga Sword», «Saga Sky» m.fl.   Da det ble Osco Shipping het skipene eks. M/T «Osco Stream», «Osco Sierra» «Osco Beduin» m.fl.

    Ole Schrøder hadde mange andre satsingsområder bl.a. hotell på Hankø, skisenter på Geilo, byggefirma, marina i Skjebergkilen m.m. Han var svært aktiv også etter at pensjonsalderen var oppnådd.

     

     

    Kilder

    RA/S-2081/F/Fe/Fea/L0101

    Handelsflåten i krig

    Rederibladet "Hav og Land"

    Nekrolog Aftenposten