Olav Hovland

Informasjonen om registrerte krigsseilere er ikke nødvendigvis fullstendig. Eksempelvis vil mønstringer og utmerkelser for enkelte sjøfolk bli registrert senere, ettersom nye kilder blir gjennomgått.

Født

14. april 1918

Foreldre

Ole B. Hovland og Bertha Hovland f. Myklebostad

Kjønn

Mann

Nasjonalitet

Norge flaggNorge

Fødested

Høvåg

Bosted

Sævik, Høvåg pr. Kristiansand

Relasjon til fylke

Aust-Agder

Tilknyttet mønstringsdistrikt

Har stillinger

Annet

  • Deltok i 2. verdenskrig
  • Ex gratia-arkivet:

    Registernummer under krigen: London 40985, NY 2085.

    Andre kilder:

    2.verdenskrig:

    Båtsmann D/S"Dea" av Farsund     1938 - 1944.

    Båtsmann M/S"Rena"                    1944 - 1945.

    Mitt fulle navn er Olav Hovland, født i Høvåg 14.4.1918. Jeg begynte å seile i 1935 med S/S"Sogndal" av Kristiansand. I 1938 mønstret jeg på S/S"Dea" av Farsund, og seilte med denne i alliert fart til 1944, det meste av tiden som båtsmann. Skipet gikk i fart på USA, Canada, Karibien og Britisk Guyana. Da USA kom med i krigen ble skipet befraktet til US. Transport, og seilte for det meste mellom New Orleans og Panama med krigsmateriell og ammunisjon. "Dea " gjorde dårlig fart, max 8 knop. Jeg kan huske at vi bare greide å følge en konvoi, ellers pleide vi å henge etter og komme inn dagen etter eller at vi gikk uten konvoi.

    I 1944 mønstret jeg av og reiste til New York der jeg ferierte i tre uker.

    Mønstret på M/S"Rena " som båtsmann. Skipet gikk i fart mellom USA,Canada  og England. På turene over Atlanteren var vi heldige, andre skip i konvoien ble senket, men med gamle "Rena" skjedde det ikke noe med.

    "Rena" var forøvrig en av Norges eldste motorskip og hadde tidligere tilhørt Amerikalinjen og hette da "Førdefjord ". I London i begynnelsen av 1945 fikk vi brann i maskinrommet, og ble liggende der til april måned. I den perioden var vi plaget av bombing, særlig da V1 og V2.

    Den 8. mai 1945 lå vi i Cambelton i Canada, hvor vi feiret fredsdagene. Jeg kom tilbake til Norge i august 1945 etter vel 7 års seilas. Jeg tok styrmannsskolen i Kristiansand 1945-46, og skipperskolen samme sted 1950-51. Seilte etter krigen i Langfeldts rederi Kristiansand, da i 15 år som skipsfører. Sluttet i 1968, var senere på kontoret hos Langfeldt. Ble i 1951 gift med Henny Kaspersen fra Kristiansand. Vi har to sønner. Vi har hatt vårt hjem, først i Vågsbygd, i de senere år i Kristiansand.

    Olav Hovland.

    Klippet fra boken "SEILAS FOR FRIHET" utgitt av Fædrelandsvennen i Kristiansand.

    Kilder

    RA/S-3545/G/Gg/

    "SEILAS FOR FRIHET" utgitt av Fædrelandsvennen i Kristiansand