Einar Heier Gulbrandsen

Informasjonen om registrerte krigsseilere er ikke nødvendigvis fullstendig. Eksempelvis vil mønstringer og utmerkelser for enkelte sjøfolk bli registrert senere, ettersom nye kilder blir gjennomgått.

Født

18. oktober 1897

Død

6. april 1942Årsak: Krigsforlis

Kjønn

Mann

Nasjonalitet

Norge flaggNorge

Fødested

Brevik

Bosted

Pusnes pr. Arendal

Relasjon til fylke

Aust-AgderTelemark

Tilknyttet mønstringsdistrikt

Har stillinger

Maskinist

Kjente utdannelser

Maskinsjefskole

Sjøforklaring 1940 - 1945

Annet

  • Deltok i 2. verdenskrig
  • Ex gratia-arkivet:

    Registernummer under krigen: London 4798, NY 9904.

    Våre falne: 

    Gift 1925 i Tromøy med Ragna Henriksen, f. 1897 s. st. 2 barn. Maskinistskole. Var maskinmester på m/t Koll, og omkom 6. april 1942 da skipet ble torpedert på reise mellom Halifax og England.

    Minnehallen i Stavern skriver:

    M/T KOLL var på reise for å slutte seg til konvoi i Halifax. Den 6. april 1942 ble hun torpedert av tysk U-571  (Korvettenkaptitän Helmut Möhlmann) i posisjon 34.39 N og 68.25 W, rett øst av Cape Hatteras. KOLL eksploderte og sank, mens brennende gasolin løp ut over havet under en voldsom røyk- og varmeutvikling. 1. Maskinist Einar Gulbrandsen og motormann Johannes Tjøne omkom i eksplosjonen. Samme dag, og ikke langt unna, ble rederiets KOLLSKEGG torpedert. Fem livbåter fra to skip av samme rederi, med til sammen nesten 80 mann, drev om på havet øst for Hatteras. En av båtene ble observert samme dag og reddet. 7. april blåste det opp til kuling, og sleperne mellom livbåtene brakk. 11 mann fra Koll mistet kontakt med de øvrige. Fire dager senere ble de tatt opp av portugisisk båt og landsatt i Lisboa 25. april. De to andre båtene fra Koll kom inn i vekslende vær, fra stille til storm. Alle frøs og hadde smerter i benene. Den 14. april døde stuert Sigurd Askeland. Den 15. april ble den ene båten reddet av sveitsisk skip, ST. Cergue og ført til New York. Den 16. april ble folkene i den andre båten tatt opp av portugisisk skip og landsatt i Philadelpia, USA. Seks mann omkom.

    Kilder

    RA/S-3545/G/Gg

    VG Våre falne

    RA/S-3545/G/Gi/L0010