Erik Emil Knutsen Tollevik

Informasjonen om registrerte krigsseilere er ikke nødvendigvis fullstendig. Eksempelvis vil mønstringer og utmerkelser for enkelte sjøfolk bli registrert senere, ettersom nye kilder blir gjennomgått.

Født

2. september 1893

Død

28. september 1966

Foreldre

Knut Eriksen og Aseline Regine Eriksdatter Tollevik.

Kjønn

Mann

Nasjonalitet

Norge flaggNorge

Fødested

Finnås (Bømlo)

Bosted

Ålo, Søgne

Relasjon til fylke

Vest-AgderHordaland/Bergen

Annet

  • Deltok i 1. verdenskrig
  • Deltok i 2. verdenskrig
  • Historikk skrevet av familie, innsendt desember 2023:

    Erik Emil Knutsen Tollevik ble født på Bømlo 2. september 1893, sønn av Knut Eriksen og Aseline Regine Eriksdatter Tollevik. Moren ble enke mens hun var gravid, Erik var 1 år og søsteren 2 år. Som ung mann ble han med på selfangst, i maskinen på ishavsskuter. Hele lønnen ble spart til å bygge hus for moren og for at moren kunne betale tilbake til fattigkassa bidraget hun hadde fått med et «takk for lånet».

    I Tromsø møtte han Leofrida Kristine Johnsen (Frida), som han giftet seg med januar 1921. De bodde både i Tromsø, i Mehamn og på Bømlo før de i 1935 flyttet til Ålo i Søgne. I et par år hadde han da vært ansatt som maskinist hos P. Govertsen på Ålo og familien ønsket å bo nærmere arbeidsstedet. Familien hadde fra 1923 til 1931 fått 6 barn, Knut, Sigfred, Fridtjof, Astrid, Øigun og Leif.

    Han seilte på båten Sigurd A fra februar 1933 til desember 1938. Båten gikk med hummer og reker fra Ålo til Frankrike og England. Dette er mer omtalt i «Kapitler av Nordsjøens historie» av Bjarne Rogan (s. 217-237). Januar 1937 var han med på en svært tøff seilas til Boulogne i Frankrike. Denne er omtalt flere steder bla. i boka «Ålo: Eksport og handelshavn» av Per Thomas Govertsen (s. 118-123), i tidsskriftet «Skipet» nr. 3/2013 (s. 28-33) og i Fædrelandsvennen 24. januar 1987 (s. 26).

    I 1939 seilte han på M/S Jean fra samme eier før han februar 1940 mønstret på D/S Rutland. Tyskerne tok over båten under hele krigen. Et par ganger søkte han om å mønstre av, sist gang da kona Frida var veldig syk. Men han fikk hver gang til svar at enten ble han på skipet, ellers ble han sendt til Tyskland. Båten gikk i fart langs kysten og mest på Nord-Norge. Familien fikk brev fra han der han bla. skrev at de hadde store egg i lasta. Da transporterte de bomber.

    Da han kom hjem en tur hadde han med et lite putevar med nøtter og søtsaker. Disse hadde det tyske mannskapet fylt i lua hans når han var på vei fra skipet. Det ble stor jubel i heimen.

    Øigun har fortalt at på kvelden gikk Erik Tollevik opp og hørte på radio. Kapteinen fikk beskjed av de tyske vaktene at han måtte si til chiefen at han ikke hadde lov å lytte til radioen. Men det gjentok seg igjen og igjen. Øiguns svigerfar Harald Svenning, som bodde i Tromsø, fortalte at når D/S Rutland la til kai i Tromsø flokket mannfolkene seg rundt Erik Tollevik som kunne fortelle hvor langt tyskerne og de allierte var kommet i krigen og korrigere den offentlige informasjonen. Han hadde hele tiden hørt siste nytt. At han ikke ble tatt kan man undre seg på. Muligens skyldtes det at han kun var 155 høy og mennene rundt skjulte han?

    Han mønstret av D/S Rutland juni 1947.

    Etter krigen seilte han på M/S Lady Kathleen, M/K Goxheim og M/S Randøy. Han sluttet å seile våren 1953.

    Erik Emil Knutsen Tollevik døde 28. september 1966.

    Kilder

    Privat arkiv avgitt til Arkivet freds- og menneskerettighetssenter

    "Ålo: eksport og handelshavn: glimt fra Govertsen familiens forretningsvirksomhet fra 1857 til 1997", Per Thomas Govertsen, 2019. Tollevik omtalt på s. 111, 123 og 124.

    Statsarkivet i Bergen, Folketelling 1920 for 1219 Bømlo herred.