Kåre Skarrebo

Informasjonen om registrerte krigsseilere er ikke nødvendigvis fullstendig. Eksempelvis vil mønstringer og utmerkelser for enkelte sjøfolk bli registrert senere, ettersom nye kilder blir gjennomgått.

Født

16. januar 1923

Kjønn

Mann

Nasjonalitet

Norge flaggNorge

Bosted

Vasler

Relasjon til fylke

Vestfold

Kjente utdannelser

Radioskole

Sjøforklaring 1940 - 1945

Annet

  • Deltok i 2. verdenskrig
  • "Over alle hav", Leif B. Lillegaard, Oslo 1986, s. 110-111:

    I anledning flyangrepet på M/S Topeka: "Faktisk var det tredjestyrmann Kåre Skarrebo med sine 21 år som måtte lede redningsarbeidet. En eneste av livbåtene var i brukbar stand og besetningen landet ved Horn i Løkta og fikk førstehjelp". [...]

    "3. styrmann, Kåre Skarrebo, ledet an den videre ferd med motorskøyte til Sandnessjøen og sykehuset der, videre med en annen skøyte til Mosjøen og toget til Trondheim, endelig tilbake til Oslo hvor han fikk dispensasjon, så ung han var, til å gjøre seg ferdig med skipperskolen. Utpå høsten [1943] tok han jobb i en av de Wilhelmsenske interesser, Det Søndenfjeldske Dampskibsselskabs KONG TRYGVE. På vei opp fra København, en livsfarlig rute, gikk han ut på brovingen høyt, høyt der oppe, slengte livbeltet på sjøen og tok all den fart han kunne for å komme klar av propelleren - og stupte i salten sjø. Tyve minutter senere ble han plukket opp av en svensk vaktbåt. Han var ubendig i sitt krav til seg selv om å kjempe ut kampen for vår frihet, den unge mannen. Fra Strømstad til Göteborg hvor han ble gjemt bort på Bromma flyplass en tid før han fikk plass på et kurérfly i rute London-Stockholm - det bar over norske fjell og vidder en mørk natt i uvær og spetakkel - det var den beste beskyttelsen mot tyske fly på speiding.

    Happy landing i England, nye kurs, ny innsats både i Royal Navy og Den Kongelige norske marine, en sjømann av blåeste blod og en ytterst anerkjent offiser. Endelig kom han hjem og fikk plass ved hovedkontoret, og etter en tid ledet han den maritime avdeling med 120 ansatte under sin kommando.

    I dag ung pensjonist, han er bare 62 år gammel, på sin hjemgård i Våle i Vestfold hvorfra han ikke kan skimte så mye som en dråpe salt vann. Kanskje han har fått nok av det slaget.

    - Men jeg kan ikke noe for at jeg lengter så inderlig tilbake til kontoret iblant".

    "Kåre Skarrebo 50 år i dag", Avis "Jarlsberg", 16. januar 1973, s. 3:

    "Ellers kan man notere fra det biografiske verket "Norges Skibsførere" at Skarrebo fikk en ublid medfart i de første årene av sin karriere. Fra 1941 til 1943 var han utsatt for tre krigsforlis i tyskkontrollerte farvann hvorefter han bestemte seg for å ta spranget over til England".

    Kilder

    Sjøforklaring, M/S Topeka

    Horten innrulleringskontor, Register til ruller nr. 2 (SAKO/A-785/G/Ga/L0002).

    "Over alle hav", Leif B. Lillegaard, Oslo 1986, s. 110-111. Bok skrevet til Wilh. Wilhelmsens jubileumsår, 1861-1986 - 125 år.

    "Kåre Skarrebo 50 år i dag", Avis "Jarlsberg", 16. januar 1973, s. 3. Se artikkel for utfyllende historikk om Skarrebo.

    "Kåre Skarrebo Ridder av 1. kl. St. Olav", Jarlsberg, 14. desember 1978, s. 1.

    Det norske kongehus, tildeling av St. Olavs Orden - Ridder av 1. klasse, 1.7.1978.

    Norges Skibsførere, Annen utgave 1935-53