Thormund Marcelius Melhus

Informasjonen om registrerte krigsseilere er ikke nødvendigvis fullstendig. Eksempelvis vil mønstringer og utmerkelser for enkelte sjøfolk bli registrert senere, ettersom nye kilder blir gjennomgått.

Født

27. mai 1924

Foreldre

Thomas og Marie Melhus

Kjønn

Mann

Nasjonalitet

Norge flaggNorge

Fødested

Vardø

Bosted

Hamningberg

Relasjon til fylke

Finnmark

Annet

  • Deltok i 2. verdenskrig
  • Londonregisteret:

    Registernummer: 88293.

    Utenriksstasjonene, Legasjonen/Ambassaden i Stockholm, serie Da – Avhørsrapporter etter flyktningenummer, nr. 42207:

    "Gikk ut fra Hamningberg folkeskole 1938. Var fra da av sammen med sin far på fiske som han drev til krigen i Norge brøt ut 1940".

    Avhørte "drev fiske til i jan. 1941 da han frivillig reiste til Kirkenes hvor han fikk arb. på tyske anlegg der. Arb. der 4 mnd. da han reiste hjem hvor han fikk arb. for tyskerne med å bygge bunkers. Arb. bare 3 uker med dette da han fikk hyre ombord i D/S Finn som gikk i fart for tyskerne på kysten av Finmark med tropper og krigsmateriell. Avh. mønstret frivillig ombord i denne båten. Var ombord der 2 mnd. da han gikk ombord i D/S Ekenes, Stavangerske dampskipsselskap. Denne båten gikk i fart for tyskerne, men da avh. mønstret ombord i Kirkenes, gikk båten direkte til Akers mek.verkst. i Oslo hvor den lå til reparasjon i 6 mnd. Gikk derfra til Tyskland, Hamburg, hvor båten ble bombet i senk ved kaia. Det var sommeren 1944 at dette hendte. Reiste til Oslo hvor han fikk hyre ombord i M/S Ferndal, reder Fearnley & Eger. Mønstret av denne på ettersommeren 1944 i Oslo, og har siden ikke hatt arb. til han nå rømte fra Norge. Har ikke deltatt i illegalt arb".

    "Grunnen til at avh. rømte til Sverige var at han ikke ville seile for tyskerne lengere. Kom over grensen 16.1.45 sammen med 14 andre og de hadde hjelp på veien".

    Kilder

    RA/S-2081/F/Fe/Fea

    Utenriksstasjonene, Legasjonen/Ambassaden i Stockholm, serie Da – Avhørsrapporter etter flyktningenummer, nr. 42207.

    Riksarkivet/Flyktningskontoret i Stockholm 1940–45/Kjesäterkartoteket