Shipping company

Ferdinand Melsom, Kristiania

Grunnlagt
ukjent
  • Ferdinand A. S. Melsom var født 1853 i Tønsberg. Faren, Peter N. Melsom var skipsfører og reder. Farbroren var den kjente ishavsskipper og selfanger Jakob E. Melsom som tok initiativ til bl.a. sjømannsskolen i Tønsberg og i en rekke år var formann i Tønsberg Sjømannsforening.
    Ferdinand dro til sjøs 15 år gammel og tok styrmannseksamen bare 17 år gammel. Som 20-åring var han lærer ved navigasjonsskolen i Tønsberg. I tiden 1876 til 1886 seilte han som skipper. Han sluttet sjøen pga. helsen og startet da sitt eget skipsrederi samt trelasthandel – dette selskapet het Firma Melsom og Holth, Kristiania.
    I 1898 etablerte han sammen med Johan Lauritz Johanson, norsk konsul og skipseier i Glasgow, rederiet Joh. Johanson & Co., Kristiania. Ferdinand hadde allerede da en rekke skip som således ble disponert av disponentselskapet Joh. Johanson & Co., Kristiania. Rederiet var regnet som landets 4. største ca. 1900 og disponerte bl.a. den kjente 4-mastede fullriggeren ”Lancing” (fra 1901 til 1918). Et annet av de skip man disponerte var DS ”Ferdinand Melsom” på 4750 dwt.
    Ferdinand var aktiv i poltikken og var bl.a. suppleant til Stortinget og medlem av Kristiania Kommunestyre. Han disponerte rederiet Joh. Johanson & Co. til 1916 da han trakk seg ut. Han hadde ingen barn. Han donerte midler til Roald Amundsens sydpolferd i 1911.
    Rederiets hovedeier, Joh. Johanson var gift med søster til Hans Melsom og Hans Melsom var gift med søster til Joh. Johanson, så en viss innflytelse fra Melsom-familien må det ha vært. Det kan ha vært medvirkende til at Magnus E Melsom kom inn som skipper, senere flaggskipper og partner i selskapet.
    Etter Joh. Johansons død og etter at Ferdinand trakk seg, overtok Magnus E Melsom som disponent. Rederiet hadde da kun 2 skip igjen: DS ”Thorsdal” og fullriggeren ”Lancing”. Dette var spiren til det som i 1919 ble etablert av fetterne Henrik G. Melsom og Magnus E. Melsom: Melsom & Melsom, Nanset pr Larvik.
    Kilde: Erling Melsom v/ Skipshistorie.net

    Mary b. 1869 - A/S Mary
    Fullrigger Saint George b. 1872 - Skips A/S Saint George
    Bark Filicitas b. 1874 - Skips A/S Felicitas
    Bark Lakefield b. 1975 - Skips A/S Lakefield
    Bark Recovery b. 1878 - Skips A/S Recovery