Odd Lehtigangas

The information on registered seafarers is not in all cases complete. As new sources are studied, information on engagements and medals etc. will be added to some of the already registered seafarers.

Date of birth

February 18, 1940

Parents

Olaf Lehtigangas, Jenny Beate Lehtigangas f. Olsen

Gender

Male

Nationality

Norway flaggNorway

Birthplace

Alta

Place of living

Alta

County

Aust-Agder

Enlistment district

  • Historikk:

    Mønstret på som lettmatros 31.Okt.1959 i Stavanger og reiste sammen med mange flere til Milford Haven i Wales. Etter et halvannen måned, man lå til ankers under hele denne tiden, hvor man gjorde diverse forberedelser av forskjellig art ble man tauet til Swansea for ytterligere forberedelser/utbedringer på verksted før tauingen til Sverige og Skutskær kunne finne sted. To dager før julehelgen ringte inn startet tauingen og i den sammenheng kan det nevnes at et anker ble liggende igjen på bunnen av havnen i Swansea og årsaken var lekkasje på steamledningen til ankerspillet som gjorde at man måtte sjakle fra ca. tre lås og la gå. Taubåten som skulle taue oss var en meget kjent engelsk taubåt, nemlig  ?Englishman?, som jeg husker godt fra ?Flying Enterprise? episoden ca. 8 år tidligere hvor jeg som en 12 års gutt hadde øret til radioen ved hver nyhetssending på radioen.

      Det ble satt sjøvakter, både i maskin og på dekk og vi måtte stå til rors hele tiden under tauingen. Man hadde noen engelske maskinfolk, fyrbøtere og en Chief  kan jeg huske. Disse mønstret av ved ankomst til Skutskær. Det gjorde også de aller fleste av de norske dekksfolkene. To av de engelske fyrbøterne var opprinnelig fra Somalia med engelsk statsborgerskap. Det hendte et par ganger at disse fyrbøterne forsvant fra fyrdørken på vakta si der uten å si fra at de ble borte en stund. Etter litt leting fant man fyrbøterne på lugaren liggende på kne på dørken med hodet vendt mot Mekka. De unnlot å opplyse at de var rettroende muslimer da de kom ombord. Etter en liten stopp utenfor Falmouth fortsatte tauingen til Sverige. Juleaften passerte vi Dover uten at  man kan si at det var noen stor julestemning ombord. Matstellet gikk mye i Corned beef og mye engelsk hvitt brød og te.  I Øresund utenfor København ble det gjort en liten stopp for å ta ombord proviant husker jeg. Man ankom Skutskær den 2. Januar 1960 i kalt vintervær og sjøen var islagt.

    Noen flere av maskinfolkene fra den gang var:  maskinist, Kjell Apenes var fra Horten,

    maskinst ..?? Gullaksen?Thallaksen? var fra Odda, en polsk maskinist, smører/fyrbøter Olav Olsen fra Vennesla, motormann/fyrbøter, ......? Steen Olsen fra Høybråten i Oslo.  Den 17. Feb.1960 møstret jeg av sammen med flere andre i Gævle, maskinister, motormenn og fyrbøtere.

    Mvh

    Odd Lehtigangas

    ex.Lettmatros/Smører ex. Landbreeze 1959/60