Norske fartøy ved Peterhead-basen (1941-1945)

Peterhead-basen var en avdeling i Sjøforsvaret som transporterte norske SIS-agenter. Merk at Shetlandsgjengen transporterte både SOE (Kompani Linge) og SIS-agenter.

. Copyright: Ukjent fotograf / Majory «Madge» Lyon / Privat arkiv gitt til ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter

Syv krigsseilere samlet i hagen til Imperial Hotel (Peterhead, Skottland) en gang i løpet av andre verdenskrig.Copyright: Ukjent fotograf / Majory «Madge» Lyon / Privat arkiv gitt til ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter

Følgende er hentet fra Berit Nøkleby sitt bokverk "Pass godt på Tirpitz!: norske radioagenter i Secret Intelligence Service 1940-1945", 1988, s. 61-62:

"[Special Operations Executive (SOE)] sendte snart flere operasjoner til Norge enn [Secret Intelligence Service (SIS)], og efterretningsfolkene fant det best å opprette en egen skøytetjeneste ved siden av Shetlandsbasen. Dette skjedde mest av sikkerhetshensyn, for det var vanskelig å unngå at de to organisasjoners agenter traff hverandre når transporttjenesten var felles.

1. juli 1941 gikk "Harald II" på den første turen fra SIS' egen skøytebase i Peterhead nær Aberdeen i Skottland. Kureren Gunnar Rødstange ble landsatt på Sula ved Ålesund med sendersett til OMEGA i Oslo. Landingsstedet var ikke langt fra skipperens egne hjemtrakter. Det var ikke vanlig å sende skøyter midt på sommeren, for mørke netter reduserte risikoen betraktelig. Men den første turen fra Peterhead ble lykkelig gjennomført, og "Harald II" var tilbake i basen fem dager senere.

Igjen var det britene som hadde tatt initiativet. Commander J. B. Newill - som kunne snakke norsk - var sjef for Naval Base Peterhead fra opprettelsen sommeren 1941 til basen ble overtatt av nordmennene i oktober 1942 og løytnant M. Hellesund ble sjef.

Mannskapene ble tatt ut dels i samarbeid med Nagells E-kontor og SIS, dels av den norske marine ved kaptein Haugsøen, som var sjef for Sjøforsvarets skytteravdeling for Handelsflåten (SSH) i Dumbarton, Skottland.

Tjenesten var frivillig, men man kunne ikke bruke hvem som helst, foruten å være flinke sjøfolk, måtte karene kjenne både båtene og kysten".

Følgende er oversikt over de norske fartøy tilknyttet Peterhead-basen:

Borghild

Dreggen

Disko

Drott

Frøya

Gangar

Havøy I

Heland

Harald II

Havørn II

Johan Bruusgaard

Kvalsund

Leda

Lygrefjord

Mars I

Midtøy

Njål (H 217 AV)

Nordlys H 67 B

Nordlys H 131 FJ

Siglaos

Skjærgård

Statthav

Storegg

Streif

Vest

Viola